Amarantové pukance alebo z čoho všetkého sa dá popcorn vyrobiť?
Najchutnejší je samozrejme popcorn z kukurice, ale existujú zdravé náhrady popcornu, ktoré sa dajú pripraviť rovnakým spôsobom ako klasický popcorn.
Popcorn na panvici a druhy popcornu
Príprava spočíva v tom, že rozpálite panvicu a nasypete zrná rovnomerne tak, aby ste nevytvorili príliš hrubú vrstvu. Prikryjete a necháte pukať. Keďže tieto zrná sú menšie ako klasická kukurica, takmer hneď dôjde k pukaniu. Panvicu treba viac krát zatriasť, aby sa obsah premiesil a tak vypukalo čo najviac zŕn. Na prípravu nie je potrebný olej či iný tuk, príprava je možná aj na suchej rozpálenej panvici. Keďže zrná pukajú rýchlo, treba dávať pozor, aby sa nespálili. Výsledný popcorn bude drobnejší, preto sa tažšie naberá do hrste ako klasický popcorn. Naberať ho môžete lyžičkou a použiť napr. aj namiesto krutónov do šalátu.
Ktoré suroviny sú na takýto popcorn vlastne vhodné a sú pukance zdravé?
Quinoa
Ak z nej zrovna nechceme popcorn, štandardne sa pripravuje ako ryža. Podáva sa ako príloha najčastejšie v kombinácií so šálátom či restovanou zeleninou. Je to hodnotná surovina vhodná aj na diéty a preto takýto je popcorn výborným zdravým snackom.
Amarantové pukance
Aj keď si amarant získal popularitu ako zdravá výživa iba nedávno, toto prastaré zrno bolo v určitých častiach sveta po celé tisícročia základom výživy. Amarant sú výživné zrná, ktoré u nás najčastejšie používame v podobe amarantovej múky. Keďže je bezlepková môžu ju používať aj celiatici. Amarantové pukance pripravujeme z celých zŕn amarantu.
Cirok
Cirok je menej známa výživná obilnina, ktorá spomedzi týchto troch zŕn má najväčší objem po príprave popcornu a je teda vzhľadom najbližšie k tomu klasickému popcornu z kukurice.